Het verschil tussen een DLP en een LCD beamer

Beamers van tegenwoordig projecteren beeld met behulp van één lichtbron. Het beeld kan vervolgens op meerdere manieren geprojecteerd worden. De twee meest gebruikte types digitale projectoren zijn de LCD-beamer en de DLP-beamer. Beide soorten projectoren hebben hun goede en minder goede kanten.

LCD-beamer
LCD is de afkorting voor Liquid Crystal Display. Een LCD-projector werkt met drie kleine LCD paneeltjes die ieder één kleur weergeven. Deze panelen zijn heel dicht bij elkaar geplaatst en worden van achteren belicht door een felle lamp.

Door middel van een computeraansturing die zich in het raster van de beamer bevind worden die verschillende kleuren van de panelen geformeerd tot een kleurenbeeld. Omdat het licht van de LCD-beamer niet dimbaar is worden alle kleuren even fel weergegeven. Donkere beelden komen daarom niet altijd mooi over.

Een ander nadeel van een LCD-beamer is dat de afzonderlijke pixels soms goed te zien zijn op de schermafbeelding. Een LCD-beamer kent ook een aantal voordelen. Zo is een LCD-projector licht van gewicht en de zoomlens hoeft geen vaste afstand van het projectiescherm te hebben.

DLP-beamer
DLP staat voor Digital Light Processing. Deze manier van projecteren is ontwikkeld als antwoord op de geringe beeldkwaliteit bij donkere beelden van de LCD-beamer.

De DLP-beamer werkt met heel veel minuscule spiegeltjes die kunnen draaien en hierdoor afwisselend met kleuren kunnen worden belicht, door middel van een kleurenwiel. Alhoewel er bij een DLP-beamer nauwelijks pixels te zien zijn en donkere kleuren en afbeeldingen veel beter kunnen worden afgebeeld heeft deze projector één groot nadeel.

Bij heldere geprojecteerde beelden is er soms een regenboog effect te zien aan de randen van het lichtgekleurde object wat wordt afgebeeld.

Advies op maat nodig voor de keuze van uw beamer?
Klik hier

Geef een reactie